ZEN EN BOEDDHISME

Dit is alweer de laatste van mijn zeven blogs, in aanloop van het verschijnen van mijn boek ‘Zen in de Boardroom’. Deze keer staat het boeddhisme centraal. Voor mij was de verdere kennismaking met deze oosterse levenswijze de puzzel waar, achteraf gezien, een aantal zaken mooi bij elkaar kwamen.

Sabbatical

Mijn sabbatical en een aantal persoonlijke vraagstukken, hebben ertoe geleid dat ik me verder in het boeddhisme ben gaan verdiepen. Dit gaf mij de ruimte om anders naar mezelf en mijn ego te kijken en te zien hoe deze mij, in tijden van druk, onbewust beïnvloedde. In mijn gevoel mocht er daarbij naar mezelf toe best iets af en richting de ander wel wat bij, met meer geduld en compassie. Hierdoor lukte het mij steeds beter om anders te reageren

Het boeddhisme heeft me een soort van ‘aangezet’ en verschillende verbanden laten zien. Voor mij is het is nadrukkelijk geen geloof, maar meer een manier van leven en kijken. Centraal hierbij staan de verbanden die te leggen zijn tussen wat er gebeurt, hoe we hier op reageren en wat dit dan weer met ons doet. In mijn vorige blogs heb ik beschreven dat het belangrijk is om een goed inzicht te hebben in wie je bent, wat je drijft, waar je goed in bent en waar je valkuilen liggen. Het kennen van je ego en wat dit met je doet, is ontzettend belangrijk wanneer je op zoek bent naar meer ruimte en rust. Het boeddhisme geeft je hiervoor mooie inzichten en bruikbare handvaten.

Hier is ontzettend veel over geschreven en in mijn boek kom ik hier vanzelfsprekend op terug. In deze blog beperk ik me voor nu even tot de belangrijkste drie pijlers voor een basisbegrip van deze eeuwenoude levenswijze en manier van kijken; bewustzijn, meditatie en ademhaling.

Bewustzijn

Het bewustzijn wordt beschouwd als de eerste van de drie pijlers, die centraal staan binnen het boeddhisme. Het gaat hier vooral over het begrijpen van jezelf en hoe dingen onderling met elkaar verbonden zijn. Vanuit dit bewustzijn is het vervolgens mogelijk om op een andere manier te kijken en daardoor anders te handelen. Hierdoor ontstaan er andere emoties en vooral ook een andere energie. Door hierover te lezen en er met anderen over te praten, kun je dit inzicht vergroten. Meditatie en een bewustere ademhaling, kunnen dit effect verder overigens nog versterken.

Als ik het heb over het bewustzijn, bedoel ik dus vooral het begrijpen van jezelf en hoe dingen onderling verbonden zijn. Tijdens mijn leergang Boeddhistische Psychologie, vroeg ik mij als ‘westerse’ CEO, levend in de wereld van continue prestatieverbetering, af hoe je deze mooie en op rust gebaseerde oosterse levensbeschouwing het beste ‘overeind’ kon houden in de dynamiek van alle dag. Degenen die mij een beetje kennen weten dat ik dingen graag concreet maak. Hierbij wilde ik ook weten of door op een andere manier naar onze uitdagingen te kijken, de dingen gemakkelijker en vooral ook leuker zouden worden. Dat was voor mij de reden om mijn boek ‘Zen in de Boardroom’ te schrijven. 😉

In het boek beschrijf ik mijn pad naar zelfreflectie en verdieping, waarbij ik, met verschillende voorbeelden en praktische oefeningen, probeer om de kern te raken van het boeddhisme en wat dit ons in deze tijd van continue verandering kan brengen. Een kader van waaruit ik mezelf steeds bewuster werd van hoe mijn gedrag mezelf en mijn omgeving beïnvloedde, wat dit deed met mijn manier van denken, handelen en daardoor voelen. Tussen dat wat ik nu doe en wat er dan straks op mij afkomt en hoe dit mijn onafhankelijkheid en manier van kijken beïnvloedt.

Meditatie

Naast het bewustzijn vormt meditatie de tweede pijler. Meditatie heeft mij de ruimte en de rust gegeven om beter naar mezelf te kijken en te voelen wat er echt nodig was. Achteraf gezien een mooi proces waarbij je, door gewoon te zitten, alles gewoon een beetje op je af laat komen. Zen is een vorm of stroming binnen het boeddhisme, die de nadruk legt op concentratie-meditatie. In principe gaat het hierbij eigenlijk om niets.; gewoon zitten. Door te zitten en feitelijk niets te willen of te hoeven, komen onbewust allerlei onverwerkte emoties, prikkels of zorgen voorbij en slagen we er zo, wanneer we dit lang genoeg doen, steeds beter in om bepaalde lastige zaken los te laten of een plaats te geven. Het aardige van Zen meditatie voor mij is, dat je er feitelijk dus niets mee hoeft, gewoon zitten en tellen; om zo je aandacht op de ademhaling en ontspanning te richten.

Veel van onze pijn en frustraties ontstaat namelijk doordat we dingen niet goed verwerken of verwerkt hebben. Hierdoor lopen heden en verleden te vaak door elkaar en raken we onnodig geëmotioneerd, geïrriteerd of gefrustreerd. Zitten is natuurlijk niet de oplossing op zich, maar door iedere dag jezelf op deze manier rust te gunnen, ontstaat er zoals gezegd ruimte en rust om op de ‘achtergrond’ diverse dingen te verwerken. Hierdoor verruimt je blik en in mijn geval kwam dat vooral ten goede aan mijn geduld, compassie en voelen. Het wordt daardoor ook allemaal wat gemakkelijker, relaxter ook.

Vanzelfsprekend lossen door meditatie onze problemen niet vanzelf op. Wanneer je, als mkb’er of zzp’er, nu tijdelijk zonder of met veel minder inkomen zit, dan is deze financiële zorg er nog steeds. Of misschien moet je wel ineens vanuit huis werken, waar je – kleine – kinderen de hele dag om je aandacht vragen. Of heb je zoals ik, nu nog meer dossiers te managen en voel je daarbij een toenemende verantwoordelijkheid voor de gezondheid van je mensen en de continuïteit van je klanten hun business. Dit soort dingen kun je niet één-twee-drie ‘weg-mediteren’, maar je kunt ze er wel een meer reële plaats mee geven.

Ademhaling

Naast bewustzijn en meditatie, is ademhaling, de laatste belangrijke pijler die ons kan helpen op ons pad van zelfreflectie en verdieping. Wat mij betreft wordt het effect van ademhaling, zeker in onze westerse wereld, behoorlijk onderschat. Hierdoor ademen we onbewust vaak te onrustig en bouwen we – onnodig – spanning op. Zeker in deze onrustige tijd is het belangrijk om onze ademhaling goed in de gaten te houden en door verschillende oefeningen dichtbij onszelf te houden. Kijk maar eens hoe je in tijden van stress en druk ademt, hoe je erbij zit en wat dit met je lijf en geest doet. Samen met bewuster eten en drinken, voldoende bewegen en sporten, aandacht voor rust en slapen en het tijdig en met enige regelmaat ontspannen, kan ademhaling je ondersteunen om juist nu de gewenste verdieping te vinden en van hieruit je rust en ruimte te laten toenemen. Op al deze thema’s en hoe ik me dit in mijn dagelijkse leven wat meer eigen heb gemaakt, ga ik in ‘Zen in de Boardroom’ uitgebreid in.

Daarom heb ik besloten om mijn boek gewoon volgens plan in mei uit te geven. Omdat wanneer je deze tijd als een soort – wellicht gedwongen – sabbatical gebruikt, het een mooie aanvulling kan zijn op je pad en hoe je hier straks dan, net als ik, de vruchten van kan plukken. Of als je nu misschien zorgen hebt over je toekomst, of je juist erg druk bent, het je een kader kan geven van waaruit je je rust – terug – kunt vinden en vooral ook hoe deze te behouden.

Gerelateerde artikelen