BEWUSTZIJN EN ZIJN

Nu en straks

De wereld om ons heen verandert steeds sneller. Vaker dan ooit ’moeten’ we reageren op allerlei nieuwe ontwikkelingen en talloze prikkels. Social media is all over us, op een Agile manier werken we ons door de vele projecten, stappen we van de ene in de andere meeting, met tussendoor nog snel even wat telefoontjes of e-mails te doen. Iedere dag weer op weg om onze doelen te realiseren, worden we niet zelden in beslag genomen door een uitdagende agenda. Met veel energie proberen we het vandaag nog wat verder te optimaliseren. Herkenbaar?

Terwijl het zien wat nodig is voor een mooie meer bestendige toekomst met al die veranderingen juist meer van onze creativiteit, reflectie en vooral ook een heldere blik vragen. Het met enige afstand vooruit kijken zou dus eigenlijk een steeds belangrijkere plek moeten krijgen in onze toch al volle agenda. Om zo op beter te kunnen inspelen op thema’s als technologische innovatie, verdere globalisering, demografische veranderingen, social responsibilty en ze vooral ook als een kans te zien in plaats van een bedreiging of ongewenste afleiding.

Het lijkt een oneigenlijke paradox, tussen de hectiek van vandaag en de behoefte aan reflectie voor straks. Maar hoe moet je nu die brug leggen? Tussen het behalen van je toch al uitdagende doelen op de korte termijn. Het op een goede manier bedienen van je klanten, de juiste medewerkers aantrekken en vooral ook behouden en daarmee de gewenste voortgang te boeken in het nu. En tegelijkertijd dus de juiste en goede aandacht te geven aan wat er op de langere termijn toe doet. Hoe je organisatie of jouw onderdeel ervan er over een paar jaar uit moet zien en welke thema’s je dan juist nu meer aandacht zou moeten geven, die misschien niet direct een bijdrage hebben op die korte termijn. Hoe verandering van binnenuit te realiseren en deze op een leuke manier te bestendigen en vooral ook hoe je mensen en je omgeving daar het beste in kan meenemen en ontwikkelen?

Zodat er niet alleen nu een goede performance is, maar ook voor straks een mooie toekomst!

Dit alles vraagt een andere manier van werken, organiseren en leiderschap, zeker … maar de echte essentie van deze ‘challenge’ ligt vooral bij onszelf. De enige die je namelijk kunt veranderen ben jezelf. Maar het kan … om de focus op het nu te leggen EN tegelijkertijd ook meer tijd over te houden voor morgen. Sterker nog … ze versterken elkaar! Wanneer we hier een betere balans in vinden, wordt het bovendien ook overzichtelijker en leuker. Gaat het allemaal net wat relaxter en gemakkelijker 😉 Kun je zowel je doelstellingen behalen op de korte als voor de langere termijn, met vooral ook een andere energie. Iets dat misschien beter past bij wie je bent, of eigenlijk wil zijn.

Bewustwording en zijn

Er wordt veel gesproken over het nieuwe leiderschap, over wat de ‘nieuwe wereld’ van ons vraagt. Maar nog te weinig wordt hierbij dus stil gestaan bij de echte uitdagingen waar veel van ons als managers en leiders van organisaties of onderdelen ervan dagelijks mee worstelen. De dualiteit die er steeds lijkt te zijn. Het is goed om te kijken naar de nieuwe meer Agile manier van werken en hoe dit alles het beste te organiseren, maar de basis ontbreekt nog te vaak.

Dit vraagt namelijk een echte investering in jezelf. Een ontwikkeling vanuit verdieping en wie je wil zijn als leider of misschien wel als mens. Dit is niet iets van een eenmalige cursus, het lezen van een artikel of een paar gezamenlijke sessies met je team. Het gaat voor mij ook verder dan het vraagstuk leiderschap en alle benaderingen die ons van hieruit worden aangereikt. Het vraagt namelijk een andere manier van kijken en daarmee ook voelen. In mijn boek leg ik uit hoe een pad van zelfreflectie, het echt goed naar jezelf kijken en hier vooral ook ruim de tijd voor nemen – sorry het duurt dus even. Een blik met compassie nadrukkelijker gericht ook op je omgeving en het begrijpen van je ego met behulp van het Boeddhisme en Zen, je inzicht en rust kunnen vergroten en daarmee een hele mooie basis kunnen vormen voor deze zoektocht naar verdere verdieping.

Wanneer je de rol die jij hierin speelt beter kan zien en jezelf leert hoe je hier vanuit rust op in kan grijpen, ligt de weg open naar het op een natuurlijkere en meer gebalanceerde manier van leidinggeven en sturen. Vanuit rust en met oprechte aandacht. Bewustwording hiervan en zijn, is het eerste thema van mijn boek Zen in de Boardroom dat op 1 mei verschijnt. Met bewustwording bedoel ik het goed begrijpen van wie je bent en welke rol je speelt binnen je organisatie. Waar je nu eigenlijk echt van bent en daarnaast ook hoe je je als mens hebt ontwikkelt en waarom je dus reageert op dingen zoals je dat vaak doet.

Met behulp van de nodige inzichten, reflecties en oefeningen probeer ik je mee te nemen in hoe ik dit heb beleefd en hoe je van daaruit een solide basis kunt neerzetten voor verdere verdieping en ontwikkeling. Een mooi traject, waardoor je niet alleen veel effectiever wordt in het managen van het nu en het straks, maar het werken vooral ook leuker en gemakkelijker. En wie wil dat nu niet?