Door de Corona-crisis verandert onze manier van werken in een razend tempo. In bijvoorbeeld de zorg, tal van publieke diensten en in de horeca: opeens blijkt er ontzettend veel online te kunnen. We moeten wel en onder druk wordt ook dit vloeibaar. De urgentie om te versnellen naar digitaal werken maakt ons creatief en innovatief. De vraag hierbij is wel hoe iedereen (straks) mee kan komen in het Nieuwe Normaal?
Digitale koploper
Kijk je naar het onderwijs, de zorg of horeca, dan vliegen de digitale innovaties je om de oren, zo lijkt het. Leek iedereen een jaar geleden nog het liefst in een volle wachtkamer te zitten, na drie maanden lock-down is een doktersafspraak via de tablet thuis de normaalste zaak van de wereld. Lesgeven op afstand, iedere leerling en ook ouder is er inmiddels vertrouwd mee! Een biertje bestellen via een app; komt voor elkaar! Dat wij zo veerkrachtig omgaan met deze Corona-crisis komt niet alleen door onze ondernemingsgeest, maar vooral ook omdat Nederland behoort tot de koplopers als het gaat om innovatie en de uitrol van digitale technologieën. In de lijstjes staan we nog steeds boven het EU-gemiddelde en de USA, al staat deze positie de laatste jaren wel meer onder druk.
In Nederland zijn we dan ook gewend aan digitale dienstverlening en verwachten een hoge kwaliteit. Ons land zit vol early adoptors, die niet alleen vooraan staan als de nieuwste iPhone wordt gelanceerd, maar ook geen schroom hebben om apps als Tikkie massaal te omarmen. Digitaal, tenzij … We zijn dus al een behoorlijk digitaal land(je), al blijven sommige sectoren nog wel achter. Als IT-dienstverlener merk ik dat de digitalisering in Nederland nu verder oprukt, en dat zie ik niet alleen door een verhoogde vraag naar onze services. Meer en meer zien we onze diensten ingezet in de core van onze klanten en een directe bijdrage leveren aan nieuwe producten en diensten. De adoptie van nieuwe technologieën gaat gelukkig dan ook steeds sneller. Zeker nu Covid de kwetsbaarheden in onze productie en supply chain heeft blootgelegd.
Nieuwe kansen
De mogelijkheden zijn legio. Denk bijvoorbeeld aan robotisering in fabrieken, de toepassing van online middelen in de retail, het kunnen werken met VR en AR-middelen in de bouw, of het aanpassen van productiemodellen of ontwerpen middels een Digital Twin. Om er maar eens een paar te noemen. Ik denk dan ook dat er in de toekomst geen beroep meer zal zijn waarbij IT geen rol speelt. Voor onze schoolverlaters zijn hun competenties al afgestemd op de IT-kant van onze samenleving. Onze millennials en Generatie Z, weten niet beter of alles is online te regelen, te leren en te maken.
De huidige versnelling van digitalisering zal hen dan ook vooral meer verbeteringen opleveren. Maar ons oudere arbeidspotentieel, het vergrijzende deel van onze maatschappij en ook de onderkant van onze samenleving zullen het lastiger vinden om mee te komen in een steeds digitalere samenleving. Burgers die digibeet zijn, ondervinden eerder hinder van bijvoorbeeld het digitaal aanvragen van hun paspoort, rijbewijs of het doen van aangifte. Maar ook zij zullen mee moeten kunnen met deze veranderingen.
Kunnen we ons wel voldoende aanpassen?
Hoeveel voordeel we halen uit digitale veranderingen, heeft dan ook alles te maken met ons menselijk aanpassingsvermogen. Zoals de meesten inmiddels weten, is deze blogreeks gelinkt aan zes podcasts gebaseerd op het onderzoeksprogramma Digitale Ecosystemen van T-Systems en Nyenrode Business University. Verschillende experts vertellen over de versnelde ontwikkelingen rondom het nieuwe werken en digitaliseren. Zo bespreekt professor Business & IT (Nyenrode) Cokky Hilhorst over de contouren en consequenties van de huidige situatie en kijkt daarbij naar onze economie, arbeidsmarkt en mensen die moeite hebben met alle digitale innovaties.
Interessant is dat zij aangeeft dat de arbeidsproductiviteit sinds 2000 eigenlijk niet is toegenomen door de invloed van IT. Pas vanaf 2015 ziet zij dit veranderen. Dat is vooral terug te voeren op het adaptieve vermogen van medewerkers en bedrijven: als je wel de nieuwe riemen krijgt, maar je weet niet zo goed hoe je ermee moet roeien, dan ga je niet echt veel sneller dan voorheen. Waar het om gaat, is dat je echt waarde moet creëren met behulp van al die mooie technologie.
Andere focus
Als organisatie moet je ook op een andere manier communiceren met je klant en bovendien andere diensten ontwikkelen. Dat vraagt om andere vaardigheden en mensen die veranderen, een organisatie die zich aanpast en de juiste beslissingen neemt. Dat gebeurt vaak beter en sneller als er druk op staat. De huidige urgentie is de sleutel tot die versnelde verandering. We zijn uiteindelijk allemaal gewoontedieren en deze crisis heeft ons met de neus op de feiten gedrukt. Er kan veel meer digitaal. Er móet veel meer digitaal. Geen fysieke events meer, maar digitale webinars. Geen wekelijkse meet-ups of een jaarlijkse borrel maar online teamsessies en Kahoot-quizen. Geen klant- en persbijeenkomsten in ons Utrechtse innovatiecentrum maar meetings in het Virtual Innovation Center in München met avatars. Ook wij doen het nu net wat anders bij T-Systems.
Hoe wordt je de nieuwe Amazon?
Wat nu echt duidelijk wordt: bedrijven die niet digitaal sterk zijn of achterlopen, gaan het ontzettend lastig krijgen. Je moet online aanwezig zijn. In de nieuwe platformeconomie zijn de digitale bedrijven de grote winnaars. Amazon, Google, Microsoft: hun waarde schiet door het plafond. Juist daarom is het zo ontzettend belangrijk om te kijken wat de toekomst ons brengt, We moeten door, iedereen. Een van de campagnes die we daarom onlangs lanceerden, focust zich op de Nederlandse maakindustrie. Want hoewel er in onze Nederlandse industrie al heel veel digitaal gebeurt, is de Factory of the Future nog vaak teveel een concept. Terwijl de toekomst voor de deur staat! Wie die toekomst omarmt, kan echt de nieuwe Amazon worden.