Lessen uit 2020 – Samen werken naar de toekomst

Het afgelopen jaar hebben we vanuit T-Systems tal van nieuwe trajecten ingang gezet. Eén daarvan was de reeks podcasts over digitale ecosystemen. De ideeën daarvoor ontstonden al in 2019 toen we nog niet van Covid-19 hadden gehoord. Bijzonder om te zien hoe – toen nog – veel conceptuele issues rondom digitalisering ineens duidelijk werden; onder de druk van de wereldwijde pandemie versnelden bedrijven hun plannen en werden investeringen naar voren te gehaald. De flexibiliteit en implementatiekracht bleek groot. Vorige week is de laatste podcast in deze serie online verschenen; over samenwerken, en eigenlijk is dat onderwerp voor mij de samenvatting van dit hele jaar.

Klantgedrag veranderde razendsnel; opeens werkten we online en met de hernieuwde lock-down lijkt online bestellen onze lifeline. Wie daarop wist in te spelen was spekkoper. De nieuwe werkelijkheid versnelde de digitaliseringsslag in een enorm tempo. Een belangrijke voorwaarde om te kunnen versnellen, bleek de manier waarop er werd samengewerkt binnen het ecosysteem. Ineens kwamen er krachten op gang in ketens die we niet eerder hadden gezien. Om mondkapjes, veiligheidskleding, vaccins etc te maken, sloegen allerlei onconventionele samenwerkingspartners de handen stevig ineen.

Minder complexiteit

In onze laatste podcast van dit jaar ontvouwt Andrzej Hajdasinski, hoogleraar bij Nyenrode Business University, zijn visie op succesvolle samenwerking. In de loop van de tijd ziet hij dat organisaties steeds complexer zijn geworden. Naarmate organisaties zich ontwikkelen ziet hij meer lagen ontstaan en de communicatie diffuser worden waardoor besluitvorming vertraagt. Dat alles verstoort de noodzakelijke flow tussen verschillende lagen van een organisatie of tussen organisaties onderling, die flexibiliteit mogelijk maakt.

Hajdasinski’s stelling is dat we de ontstane complexiteit terug dienen te dringen, sturing moet simpeler. Daar sluit ik me volledig bij aan; uitgebreide dashboards en tientallen KPI’s zijn niet meer van deze (dynamische) tijd. Onderzoek van KPMG wees zelfs uit dat een reductie van prestatie-indicatoren de resultaten van een organisatie met maar liefst 250% omhoog kan stuwen. Wendbaarheid van een organisatie, begint bij een sturing die een heldere focus kent.

Culture for breakfast

In deze crisis zijn de zenuwen van veel organisaties bloot komen te liggen; de bedrijfscultuur. Of zoals Drucker terecht stelde: “Als de cultuur niet verandert, vergeet je strategie dan maar!” Zeker in 2020 hebben we duidelijk gezien dat succes draait om hoe een organisatie verandering centraal stelt en omarmt. Snap je als bedrijf écht wat het betekent om snel in te spelen op nieuwe klantbehoefte en een veranderende markt? Bedrijven die dat tot in hun haarvaten hebben geïncorporeerd, gaan sneller dan hun concurrenten. Succesvolle digital natives drukten andere partijen dit jaar met de neus op de feiten. Ik ben er dan ook van overtuigd dat organisaties in de nabije toekomst alleen kunnen overleven wanneer je core digitaal is en je organisatiestructuur en –cultuur dat versterken. Een innovatiecultuur maakt wendbaarheid in alle lagen van je organisatie mogelijk en vergroot daarmee je slagvaardigheid.

Natuurlijk kost zo’n omslag tijd. Maar de tijd dringt! In 2021 gaan digitalisering en de verankering van client centricity een bepalende rol spelen. Daarbij komt de focus nog meer te liggen op de onderliggende structuur en een cultuur die transformatie mogelijk maken. Zijn deze onderwerpen helder, binnen je organisatie? Heb je de juiste competenties en capaciteiten in je team? Hoe stel je je mensen in staat om een nieuw level te bereiken en zorg je ervoor dat zij samen meer bereiken dan de som der delen? Of haal je de kracht van startups binnen je organisatie om de noodzakelijke versnelling mogelijk te maken? En welke plek geef je deze dan?

Samenwerken is de basis

Interessante vragen die meer dan ooit onze aandacht vragen. Net als zoals de focus op samenwerken, of beter gezegd samen-werken 😉 Succesvol samenwerken betekent dat besluitvorming laag in de organisatie(s) moet plaatsvinden. Mensen moeten denken vanuit een win-winsituatie en met een open mindset handelen vanuit de gedeelde doelen. Openheid, transparantie en vertrouwen zijn de basisvoorwaarden. In een succesvolle organisatie of samenwerkingsverband gaat het niet om ‘ik’ maar om ‘wij’. Daarmee staan de individuele doelen niet op een laag pitje, maar ze zijn wel zo veel mogelijk onderdeel van de gezamenlijke missie.

Waardevolste lessen van 2020

Terugkijkend vind ik dat misschien wel de waardevolste les van 2020: alleen samen-werkend komen we verder. De krachten die ontstaan wanneer partijen de handen ineen slaan, zijn verbluffend. Ik hoop dat we die positieve kracht ook zonder een wereldwijde crisis blijven benutten. Want we hebben elkaar – ondanks alle afstand – ook meer opgezocht. We zijn bewuster met elkaar het contact aan gegaan. Hopelijk ook meer gekeken naar en vanuit de behoefte van de ander; waar kan ik je mee helpen, hoe komen we samen verder? Het is ontzettend mooi om te zien hoe we steeds meer opereren vanuit die samenwerking, en waarderen wat wederkerigheid ons brengt.

Ik kijk dan ook terug op bijzondere ontmoetingen en verhalen het afgelopen jaar. Uiteraard was een persoonlijk hoogtepunt de publicatie van mijn boek waaruit veel lessen dit jaar naadloos konden worden toegepast. Zo sprak ik in alle openheid met Heineken en Vion over hun uitdagingen en pak graag de handschoen op om nog meer in de onderlinge relaties te investeren. Introduceerden we binnen no-time een virtueel innovatie centrum, compleet met Avatars en zag onze Digital Solutions adviestak het levenslicht in onze Nederlandse organisatie.

We ondertekenden verder een nieuwe samenwerking met Schiphol waarin digitalisering een enorme rol speelt. En onder druk wordt er veel vloeibaar; zo konden we samen met SAP in 50 dagen de Duitse Corona app ontwikkelen. Deze app is gebaseerd op open stack en vormt nu de linking pin voor vele andere Europese apps en maakt het mogelijk om verschillende apps met elkaar te connecten. Daarnaast hebben we heel veel klanten kunnen ondersteunen door vanuit de home office hun business draaiende te houden. En uiteraard zijn er nog veel meer mooie voorbeelden te noemen waaruit blijkt hoe we samen de schouders eronder hebben gezet, om het verschil te blijven maken voor onze klanten.

Trots

Last but not least, ben ik uiteraard ontzettend trots op hoe we als T-Systems Nederland met elkaar verschillende initiatieven hebben mogen ondersteunen die ons na aan het hart liggen. De laptops die we bijvoorbeeld mochten doneren aan #allemaaldigitaal, #laptopvoorscholen en #it4kids. Onze inspanning om gehandicapte kinderen te ondersteunen om te sporten, de connected beehive en onze eigen Magenta Beethoven die te gast was in zijn 250e verjaardag – om met behulp van kunstmatige intelligentie een mogelijke versie van de 10e symfonie (af) te maken.

Ook ben ik trots op mijn collega’s die ondanks dit vreemde jaar op allerlei manieren hun steentje extra hebben bijgedragen en vooral ook elkaar en onze klanten zijn blijven steunen waar nodig. Al dat soort initiatieven en successen zijn alleen mogelijk als je gelooft in de kracht van oprecht samen-werken.

Gerelateerde artikelen